Kaj lahko naredi fant, kadar je imel spolni odnos brez kontracepcije ali pa je počil kondom in par nujno potrebuje rešitev, da se izogne neželeni nosečnosti?

Vsak fant mora poznati rešitev za take primere. Najprej moraš vedeti, da obstaja tabletka po za nujne primere. Pozanimaj se, kako dobiš to tabletko, če jo bo tvoje dekle potrebovalo. Potem se moraš naučiti, kako imeti spolne odnose, da se izogneš takim nujnim primerom.

Tukaj je Vodnik po urgentni kontracepciji za fante.

1. Kaj moraš vedeti o nujni kontracepciji?

Vedeti moraš, da lahko tvoje dekle v prvih 72 urah po spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost z eno samo urgentno kontracepcijsko tabletko. Urgentne tabletke, kakršna je tudi jutranja tabletka, so podobne navadnim kontracepcijskim tabletkam in vsebujejo enake aktivne hormonske sestavine. Preberi več o nujni kontracepciji.

2. Kako hitro dobiti urgentno kontracepcijsko tabletko?

Tvoje dekle ima največ 72 ur časa, da vzame tabletko po. Prej ko vzame tabletko, večje so možnosti, da prepreči zanositev. Zaradi tega že danes preveri:

  • kako dobiš tabletko po v mestu, kraju ali vasi, kjer živiš;
  • ali za tabletko po potrebuješ recept ali jo v lekarni dobiš brez recepta;
  • če potrebuješ recept, preveri, na katerega zdravnika ali zdravstveni dom se obrniti, če se boš znašel v težavah.[/one_half] [one_half_last]tabletkapo (2)
Urgentne tabletke niso primerne za redno rabo. Poglej, zakaj! Z dekletom urgentne tabletke ne uporabljajta kot osnovno obliko kontracepcije. Vsebuje več hormonov kakor navadne tabletke, zato varuj svoje dekle in njeno telo pred neželenimi učinki rednega jemanja. Dekleta naj ne bi vzela tabletke večkrat v menstruacijskem ciklusu. Toda ne pozabi: urgentna tabletka ima veliko manj neželenih učinkov in zdravstveno tveganje je pri njej manjše kot pri tabletki za splav ali pri splavu v bolnišnici.
Zapomni si: neželenih učinkov in zdravstvenih tveganj je pri urgentni tabletki veliko manj kot pri tabletki za splav ali pri splavu v bolnišnici.
Zakaj ni primerna za redno rabo? Preberi več!

3. Odloči se, kakšno bo tvoje stališče do nezaščitenih spolnih odnosov

Vsak fant bi v bistvu rad osvojil čim več deklet, toda kaj s tem pravzaprav dosežeš! Verjetno boš imel zmenke z dekleti, ki ne uporabljajo rednih kontracepcijskih metod. Tvoja naloga bo torej, da se odločiš za rabo kontracepcijske metode, s katero ne tvegaš neželene nosečnosti.

V praksi to ni lahko! Ko začneš s spolnimi odnosi, se zdi dovolj težko že prepričati dekle, naj se sleče, kaj šele, da bi uničil razpoloženje s pogovorom o zaščiti. Teči iz sobe po kondom, prositi dekle, naj počaka kakšno minuto, ker moraš vzeti kondom iz embalaže in ga namestiti? Večina fantov si misli: ‘Kaj če si bo premislila? Ne! Najprej seks, potem pa se bom obremenjeval s temi stvarmi!’ To je eden glavnih razlogov, da toliko parov na svetu potrebuje urgentno kontracepcijo.

Obstaja nekaj kontracepcijskih metod, uporabnih pri priložnostnem spolnem odnosu, kot na primer kondom, diafragma s spermicidnimi kremami ali prekinitev spolnega odnosa, ki so bolj ali manj zanesljive.
Tukaj bomo govorili o najbolj priljubljeni metodi – to je kondom. Kondom ima še dodatne prednosti, ki pridejo posebej prav pri avanturah za eno noč: zaščiti tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi.

  • Nauči se uporabljati kondom!

Ne samo v teoriji, temveč tudi v praksi! Vsak fant ve, kaj so kondomi. Toda napihovanje kondomov za zabavo s prijatelji ni enako kot poiskati in natakniti ga med predigro v postelji s simpatičnim dekletom. Če torej še nisi poskusil, poskusi zdaj:

– kupi kondom, ga odvij in namesti na penis. Če si se vajen samozadovoljevati, počni to občasno s kondomom, tako da se navadiš občutka. Ugotovil boš, da kondom ne moti orgazma. (V resnici lahko celo pomaga in podaljša spolni odnos.)

  • Imej kondom v žepu na vsakem zmenku!

Če kondoma nimaš pri sebi med predigro, ga zagotovo ne boš uporabil. Če imaš kondom v žepu, vsaj obstaja možnost, da ga uporabiš. Spravi ga v kakšen žep ali torbo, ki jo imaš navadno v bližini.

  • Uporabi kondom!

Lahko se zgodi, da boš pri prvi uporabi kondoma malce živčen. Toda ta živčnost je prava malenkost v primerjavi s tisto med čakanjem, da dekle dobi menstruacijo ali opravi splav v bolnišnici. Uporabi torej kondom, preden zaideš v težave, ki jih prinaša neželena nosečnost. Ne skrbi, da bo predigra pokvarjena zaradi tega, dekle se veliko laže sprosti in uživa, če ve, da boš uporabil kondom. Pogovori se s prijateljem, kakšne so njegove izkušnje pri tem.

4. Dolgotrajnejše razmerje – razmisli o dolgoročnejši kontracepciji

Če se odločiš za dolgotrajnejše razmerje, lahko s partnerko nadgradita ali zamenjata kontracepcijsko metodo, ki jo trenutno uporabljata. Pri avanturah za eno noč ali priložnostnih spolnih odnosih z različnimi dekleti so potrebne drugačne kontracepcijske metode. Če imaš monogamno razmerje in redne spolne odnose, lahko uporabljaš redne kontracepcijske metode, ki morda celo izboljšajo spolno življenje para. Obstaja več takih metod, toda najbolj priljubljena po vsem svetu je zagotovo ‘tabletka’, ‘navadna tabletka’ (to ni ‘urgentna tabletka’). Tabletke so namenjene dolgotrajni rabi in vsebujejo zelo majhno količino hormonov. Tabletke zagotavljajo idealne razmere za uživanje v spolnosti in največjo učinkovitost v primerjavi z drugimi metodami za izogibanje zanositvi.
Več o navadnih kontracepcijskih metodah.

image004

5. Nikoli ne pusti dekleta samega v težavah!

Ne glede na to, ali je avantura za eno noč ali pa ljubezen tvojega življenja, nikoli ne pozabi: ti si moški! Bodi uglajen z vsakim dekletom. Če si bil tako navdušen in zagret, da si šel z dekletom v posteljo, bodi tudi tako navdušen in zagret, da ji pomagaš, če obstaja nevarnost neželene nosečnosti. Če potrebuje recept, lahko ti telefoniraš zdravniku. Lahko greš z njo v lekarno in kupiš tabletko po, da se izogne neprijetnemu položaju. Pomiri svoje dekle in ji zagotovi, da bo vse v redu. Tako bi ravnal pravi Casanova!

Fantje, to je bil vaš vodnik!
O urgentni kontracepciji lahko izveste še več, če obiščete druga področja spletne strani tabletke po.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.