Tabletka po ponuja rešitev v eni sami tabletki: v škatlici je ena tabletka. Tabletko po moraš vzeti v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu.

Vzemi jo hitro. Čim prej, tem bolje!

Prej ko jo boš vzela, večja je verjetnost, da bo učinkovala. Tabletka po v obdobju 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči 84% pričakovanih nosečnosti.Če si v skrbeh zaradi morebitne neželene nosečnosti, je bolje, da ukrepaš takoj, kot pa da čakaš.
Obstajata dve vrsti tabletke po z levonorgestrelom. Bela tableta, ki jo pogoltneš skupaj s tekočino, in pa bledo oranžna orodisperzibilna tableta, za katero ne potrebuješ tekočine. Enostavno jo položiš na jezik in se raztopi v ustih.

Kako pogosto lahko uporabim tabletko po?

To ni redna kontracepcijska metoda. Priporočeno je, da jo uporabiš redko, samo v nujnih primerih. Nikoli pa ne pozabi, da so neželeni učinki in tveganje za tvoje zdravje veliko manjši kot pri tabletki za splav ali pri splavu v bolnišnici. Splošno gledano naj se urgentna kontracepcijska tabletka ne bi uporabila več kot enkrat v menstruacijskem ciklusu. Čeprav jo lahko uporabljaš neomejeno in ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi imela dolgoročne škodljive učinke na tvoje zdravje, je narejena le za urgentno rabo.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj:

  • ni tako učinkovita kot redna dolgoročna kontracepcija. Da, učinkovitost v prvi 24 urah je 95-odstotna, toda navadne kontracepcijske tabletke ti zagotavljajo še boljšo zaščito (okoli 98-odstotno učinkovitost);
  • tabletka po lahko zmoti tvoj redni menstruacijski ciklus v mesecu, ko jo vzameš. Menstruacijo lahko dobiš prej ali kasneje kot po navadi. Ponavljajoča se raba tabletke po bi še verjetneje motila tvoj ciklus. Ker je menstruacija najboljši kazalec tega, ali si noseča ali ne, bi redno jemanje tabletke po povzročilo večjo negotovost.

Urgentne kontracepcijske tabletke torej niso mišljene kot redna kontracepcijska metoda. Če si spolno aktivna, ne glede na to, ali imaš redne ali občasne spolne odnose, si moraš izbrati redno dolgoročno metodo kontracepcije, ki ti bo najbolj ustrezala. Več informacij o tem tukaj…

Če si noseča

  • Urgentne tabletke ne delujejo, če si že noseča.
  • Če ugotoviš, da si zanosila, pojdi čim prej h ginekologu.
  • Če si vzela tabletko po enkrat po zadnji menstruaciji in si nato ugotovila, da si zanosila, tabletke ne smeš vzeti še enkrat.

Kaj če bruham, potem ko vzamem tabletko?

Po zaužitju urgentne kontracepcijske tabletke bo nekaterim ženskam (približno eni od sto) postalo slabo in bodo bruhale.

Če bruhaš manj kot tri ure po tem, ko si vzela tabletko po, moraš ponovno vzeti tabletko po. Pojdi torej še enkrat v lekarno ali k zdravniku po novo tabletko po. Če ti postane slabo več kot tri ure po tem, ko si vzela tabletko po, ti je ni treba ponovno vzeti.

Kako vem, da je delovala?

Da je tabletka po delovala, boš vedela, ko boš dobila naslednjo menstruacijo in bo ta taka kakor navadno.

Kdaj moram po nasvet k zdravniku?

  • Kadar menstruacija zamuja več kot pet dni ali pa je nenavadno močna ali blaga.
  • Če te še vedno skrbi, da si zanosila, in se želiš prepričati, da nisi noseča.
  • Če imaš nenadne ali nenavadne bolečine v spodnjem delu trebuha in menstruacija zamuja.

Preberi več o neželenih učinkih tukaj!

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.