Urgentna kontracepcija je kontracepcijska metoda, ki se za preprečitev zanositve uporabi v nujnih primerih, po spolnem odnosu. Poznamo jo tudi pod imenom ‘tabletka po’ ali ‘jutranja tabletka’.

Najbolj uveljavljena metoda urgentne kontracepcije je posebna kontracepcijska tabletka, ki jo je treba vzeti čim prej, najkasneje pa 3 dni po nezaščitenem spolnem odnosu ali kadar siceršnja kontracepcija zataji.

Tabletka po je podobna navadnim kontracepcijskim tabletkam in vsebuje enake aktivne hormonske sestavine. Lahko jo uporabiš v nekaj tipičnih primerih:

  • pred spolnim odnosom ali med njim nisi uporabila nobene kontracepcijske metode;
  • tvoja siceršnja metoda zaščite je zatajila (kondom je počil ali zdrsnil s penisa);
  • vzela si druga zdravila, ki so lahko vplivala na zmanjšanje učinkovitosti navadne tabletke, in te skrbi, da si morda zanosila.

Novejše urgentne tabletke, med katerimi je tudi tabletka po, učinkovito preprečijo zanositev, kadar se vzamejo največ 72 ur (tri dni) po nezaščitenem spolnem odnosu.
Obstajata dve vrsti tabletke po z levonorgestrelom. Bela tableta, ki jo pogoltneš skupaj s tekočino, in pa bledo oranžna orodisperzibilna tableta, za katero ne potrebuješ tekočine. Enostavno jo položiš na jezik in se raztopi v ustih.
Urgentna tabletka ni primerna za redno jemanje zaradi večje vsebnosti hormonov kot pri navadnih kontracepcijskih tabletkah, zato je bolje, da jo uporabiš samo v nujnih primerih. Toda ne pozabi: urgentna tabletka ima veliko manj neželenih učinkov in je povezana z manjšim zdravstvenim tveganjem kot tabletka za splav ali splav v bolnišnici.
Zakaj ni primerna za redno jemanje? Preberi več!

Vrste urgentnih kontracepcijskih tabletk!

Obstaja več vrst urgentnih tablet, vendar se najpogosteje uporablja tista oblika urgentne kontracepcijske tabletke, ki vsebuje samo eno vrsto hormona, to je levonorgestrel. Ta oblika je bila razvita posebej za učinkovito urgentno kontracepcijo. Možnost zanositve zmanjša za 84 odstotkov. Prej ko se vzame, učinkovitejša je.

Če ti je ginekolog odsvetoval jemanje navadnih tabletk, to ne pomeni, da ne moreš varno uporabiti tabletke po.

Kaj je tabletka po?

Tabletka po je vrsta urgentne kontracepcijske tabletke, ki je dokazano varna, saj je na trgu prisotna že leta. Vsebuje samo en hormon, levonorgestrel, zato je verjetnost slabega počutja po zaužitju veliko manjša kot pri zgodnejših različicah ‘jutranjih tabletk’. Ne le da je tabletko po laže prenašati, je tudi veliko učinkovitejša pri preprečevanju zanositve.

Obstaja še kakšna druga možnost urgentne kontracepcije?

Teoretično se lahko kot urgentna kontracepcija uporabijo nekateri maternični vložki (IUD). Načeloma so IUD namenjeni redni zaščiti pred zanositvijo, vendar jih lahko zdravnik za preprečitev zanositve vstavi tudi do pet dni po spolnem odnosu.

Uporabi se lahko tudi kombinirana estrogensko-progestogenska kontracepcija (Yuzpejeva metoda): 2 tableti s 50 µg etinilestradiola in 0,25 mg levonorgestrela ali 4 tablete s 30 µg  etinilestradiola in 0,15 mg levonorgestrela čim prej oziroma najpozneje v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu; enak odmerek ponovimo čez 12 ur. Zaradi slabše učinkovitosti in možnih motečih neželenih učinkov se v Evropi vse redkeje uporablja. Odkar smo dobili prav v ta namen zasnovano tabletko po, se raba Yuzpejeve metode opušča.

 

Ulipristalacetat 30 mg kot nujna kontracepcija pa se vzame v enem odmerku po nezaščitenem spolnem odnosu oziroma najpozneje v 120 urah.

Kako učinkovita je tabletka po?

Tabletka po je za zdaj najvarnejši in najučinkovitejši način za preprečevanje zanositve po spolnem odnosu z majhno pojavnostjo neželenih učinkov. Tabletka po zmanjša možnost zanositve v povprečju za 84 odstotkov.

Ne pozabi: urgentni kontraceptivi niso tako učinkoviti kot nekatere druge metode kontracepcije, na primer kontracepcijske tabletke ali kondomi. Če si torej spolno aktivna, ne uporabljaj urgentne kontracepcije kot edino zaščito pred neželeno nosečnostno. Urgentna kontracepcija te tudi ne zaščiti pred spolno prenosljivi boleznimi (AIDS/HIV, hepatitis), kondomi pa takšno zaščito zagotavljajo.

Moram počakati 72 ur, preden vzamem tabletko po?

Sploh ne! Prej ko jo vzameš, bolje bo: če tabletko po vzameš prej, je možnost preprečitve zanositve večja. Nekateri rečejo urgentni kontracepcijski tabletki ‘jutranja tabletka’. Toda ni ti treba čakati do jutra ali do naslednjega dne. Tabletko po lahko vzameš takoj ali najkasneje v 3 dneh, če nisi uporabila nobene zaščite oziroma misliš, da je tvoja redna zaščita zatajila.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.