Tabletka po je posebna kontracepcijska tabletka, ki vsebuje večjo količino hormona z imenom levonorgestrel in prepreči zanositev, če se zaužije v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. Bolje je vzeti tabletko v prvih 24 urah po nezaščitenem spolnem odnosu kot pa čakati na 3. dan.

Tabletka po vsebuje odmerek hormona levonorgestrela. To je enak hormon, kot ga vsebujejo tudi nekatere navadne kontracepcijske tabletke. Razlika je v tem, da je odmerek levonorgestrela v tabletki po večji kot v navadni kontracepcijski tabletki.

Tabletka po prepreči nosečnost, preden se ta sploh začne. Če si že noseča, tabletka po ne bo delovala. Prej ko jo vzameš, učinkovitejša bo.

Tabletka po prepreči neželeno nosečnost tako, da prepreči izločitev jajčeca iz jajčnika (prepreči ovulacijo).

Potem ko vzameš tabletko po, boš imela menstruacijo kot navadno. Lahko se zgodi, da jo boš dobila prej ali kasneje, krvavitev pa bo blažja ali močnejša kot navadno. Mogoče so tudi manjše krvavitve do naslednje prave menstruacije. Nekatere ženske po urgentni tabletki dobijo menstruacijo z več kot petdnevno zamudo. Če menstruacija zamuja več kot pet dni, se za nasvet obrni na zdravnika.

Ali tabletka po ni tabletka za splav?

Ne, ni.
Tabletka za splav je popolnoma drugačno zdravilo kot tabletka po. Tabletka po je nujna kontracepcijska tabletka, ki navadno vsebuje hormon levonorgestrel. Ta hormon v zadnjem trenutku prepreči nosečnost in ne povzroči splava.

Tabletka za splav se uporabi kasneje in deluje drugače: ustavi razvoj nosečnosti, ki se je že začela (oplojeno jajčece se je oprijelo stene maternice). Ta tabletka povzroči, da se nosečnost prekine in maternica izloči produkt spočetja. Dovoljena je za zgodnji splav, vendar ne v vseh državah. Uporaba teh tabletk je strožje zakonsko urejena kot uporaba urgentne kontracepcije. Drugače od urgentne kontracepcije tabletk za splav ne moreš kupiti v lekarni brez recepta.

Kaj če vzamem tabletko po še enkrat v istem ciklusu?

Pri tem se ne bo zgodilo nič dramatičnega, toda temu se skušaj izogniti. Čeprav lahko tabletko po uporabljaš neomejeno in ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi imela dolgoročne škodljive učinke na tvoje zdravje, je namenjena samo za nujno rabo. Ponavljajoča se raba bi najverjetneje zmotila tvoj menstruacijski ciklus. Bodi torej pametna in uporabljaj katero od dolgoročnih metod za preprečitev zanositve.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.