Jutranja tabletka je za zdaj najvarnejši in najučinkovitejši način za preprečitev zanositve po nezaščitenem spolnem odnosu z majhno pojavnostjo neželenih učinkov. Verjetnost resnih neželenih učinkov, potem ko vzameš tabletko po, je zelo majhna. Po navadi lahko nemoteno nadaljuješ svoje vsakodnevne dejavnosti.

Tabletke po ne uporabi:

  • če si že noseča, ker ne bo delovala. Ne bo pa škodovala tebi ali zarodku;
  • če si alergična na levonorgestrel ali druge sestavine tabletke po;
  • namesto siceršnje kontracepcijske metode. Nujna kontracepcija se ne sme uporabljati kot redna metoda za preprečevanje zanositve, ker za vsakodnevno jemanje vsebuje preveč hormonov, njena učinkovitost pa še ni tolikšna kot učinkovitost navadnih tabletk.

Urgentna kontracepcija te ne bo zaščitila pred okužbo z virusom HIV (virus, ki povzroča AIDS) ali pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami.

Bom čutila kakšne neželene učinke?

Tabletka po je varna in učinkovita. Večina žensk ne občuti nobenih neželenih učinkov. Pri nekaterih pa se po zaužitju urgentne kontracepcijske tabletke pojavijo neželeni učinki, kot so slabost, glavobol, občutljivost dojk, bolečine v želodcu, diareja, občutek vrtoglavice ali utrujenosti. Ti znaki so po navadi blagi in izzvenijo v nekaj dneh.

Nekatere ženske lahko doživijo spremembe v menstruacijskem ciklusu, menstruacija je lahko blažja ali močnejša, lahko se začne prezgodaj ali pa zamuja. Če menstruacija zamuja več kot teden dni, je to lahko znak nosečnosti. Če občutiš močne bolečine v trebušnem predelu, gre lahko za zunajmaternično  nosečnost in potrebuješ takojšno zdravniško pomoč.

Tabletka po in zgodnejše oblike urgentnih tabletk

Tabletka po je najnovejša urgentna kontracepcijska tabletka z levonorgestrelom, in ker vsebuje samo en hormon je verjetnost slabega počutja veliko manjša kot pri zgodnejših oblikah urgentne kontracepcije. Poleg tega, da jo telo laže prenaša kot zgodnejše oblike urgentnih tabletk, je tudi učinkovitejša pri preprečevanju zanositve.

Kaj naj naredim, če imam težave, potem ko sem vzela tabletko po?

Če imaš glavobol ali te obhaja občutek slabosti, bosta nevšečnosti verjetno kmalu minili, zato se sprosti in pojdi počivat. Lahko pomaga, če kaj poješ in popiješ, ko vzameš tabletko po. Če pa simptomi vztrajajo in te skrbi, je najbolje, da se obrneš na zdravnika ali na lekarno, v kateri si tabletko po kupila.

Bo tabletka po spremenila moj menstruacijski ciklus?

Po navadi jutranja tabletka ne vpliva na menstruacijski ciklus in boš naslednjo menstruacijo dobila pravočasno. Lahko pa se zgodi, da jo boš dobila prej ali kasneje, kot bi jo morala. Mogoče je tudi, da se bodo pred naslednjo menstruacijo pojavile manjše ali nenavadne krvavitve.

Se pred naslednjo menstruacijo pojavljajo manjše ali nenavadne krvavitve?

To je neprijetno, vendar ne pomeni, da je karkoli narobe. Simptomi so samo posledica vpliva hormonov, ki so v tabletki po, na tvoje telo.

Če menstruacija zamuja več kot pet dni

Zelo redko menstruacija po zaužitju urgentne kontracepcijske tabletke zamuja več kot pet dni. Če se ti to zgodi in si zaradi tega zaskrbljena, kupi test nosečnosti ali obišči ginekologa, da preveri, ali si morda noseča. Če je test pozitiven, se z ginekologom čim prej pogovori o nadaljnjih korakih.

Zunajmaternična nosečnost

Kadar menstruacija zamuja in čutiš bolečine, se pojavi sum, da gre za zunajmaternično nosečnost. O zunajmaternični ali ektopični nosečnosti govorimo, kadar nosečnost poteka zunaj maternice (v jajcevodu, jajčniku, trebušni votlini ali cervikalnem kanalu). Približno 0,25 do 1 odstotek nosečnosti je zunajmaterničnih. Zunajmaternična nosečnost je torej zelo redka, vendar mora vsaka ženska poznati tveganja, povezana z njo. Med urgentnimi tabletkami in zunajmaternično nosečnostjo ni nobene povezave in zunajmaternična nosečnost je mogoča pri vsaki zanositvi.

Znaki zunajmaternične nosečnosti:

  • nenadne ali nenavadne bolečine v spodnjem delu trebuha;
  • nenavadno blaga ali pozna menstruacija.

Če se pojavijo ti znaki, se čim prej obrni na zdravnika.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.