Gedeon Richter Plc. s sedežem na Madžarskem je vseevropska farmacevtska družba, specializirana za inovacije v proizvodnji, razvoju in raziskavah, prodaji in trženju zdravil.

Družba proizvaja približno 200 farmacevtskih izdelkov v več kot 400 oblikah, s svojo ponudbo pa zadovoljuje potrebe na tako rekoč vseh terapevtskih področjih, tudi v ginekologiji, pri zdravljenju bolezni osrednjega živčevja in srčno-žilnih bolezni. S svojimi biotehnološkimi obrati razširja ponudbo s proizvodi z dodano vrednostjo.

Gedeon Richter ima največjo enoto za raziskave in razvoj v srednji in vzhodni Evropi. Temeljna dejavnost te enote je raziskovanje zdravljenja bolezni osrednjega živčevja, v središču zanimanja raziskovalcev pa so shizofrenija, anksioznost, kronična bolečina in depresija, pa tudi zdravljenje benignih ginekoloških stanj. Splošno znana in priznana sta Richterjevo poznavanje kemije steroidov in širok obseg izdelkov za zdravje žensk, zaradi katerih je družba postala pomemben svetovni akter v ginekologiji.

Ginekološka zdravila

Tradicija izdelave ginekoloških zdravil se v podjetju Gedeon Richter ohranja vse od ustanovitve leta 1901. Zadnja desetletja se je paleta ginekoloških zdravil bistveno razširila in zvečala, tako da obsega sodobne kontraceptive, tablete za nujno kontracepcijo, več hormonskih nadomestnih zdravil, tudi dva hormonska obliža, preparate za zdravljenje ginekoloških okužb in proizvode za zdravljenje miomov ter druga zdravila za ginekološko rabo.

Že od začetka sedemdesetih let 20. stoletja so raziskovalci preučevali uporabo levonorgestrela, aktivne učinkovine iz prvih generacij kontracepcijskih tabletk, namenjene za urgentno kontracepcijo. Od takrat so se v Evropi zvrstile številne uspešno opravljene klinične raziskave z levonorgestrelom družbe Gedeon Richter, ki so dokazale varnost in učinkovitost rabe levonorgestrela kot samostojne učinkovine za postkoitalno kontracepcijo. Na Madžarskem je bila 0,75-miligramska tableta levonorgestrela prvič registrirana leta 1979 s trgovskim imenom Postinor. Trženje zdravila je potekalo večinoma v vzhodni in srednji Evropi ter nekdanji Sovjetski zvezi, kasneje, v začetku devetdesetih let, pa se je začela tudi proizvodnja za zahodno Evropo, ZDA in preostali svet.

Zemljevid

Ponujamo široko paleto kontracepcijskih metod, ki so ženskam v pomoč, da si življenje uredijo po svojih željah. Pri izbiri kontracepcijske metode so najpomembnejši dejavniki zanesljivost, varnost, nezahtevnost uporabe in pripravnost. Korak za korakom smo sestavili nabor proizvodov, ki obsega številne peroralne kontraceptive druge, tretje in četrte generacije in urgentno kontracepcijo, s čimer ženskam omogočamo izbiro izdelkov, ki ustrezajo njihovim potrebam. Družba Gedeon Richter je postala vodilni svetovni proizvajalec peroralnih kontraceptivov.

Peroralni kontraceptivi imajo številne pomembne preventivne lastnosti. Med drugim urejajo menstruacijski cikel, prispevajo k splošnemu dobremu počutju v obdobju pred menstruacijo, varujejo pred slabokrvnostjo zaradi pomanjkanja železa, pred vnetjem v mali medenici in pred rakom jajčnikov, pa tudi pred benignimi tumorji maternice in dojk. Seveda raba hormonske kontracepcije, kot velja za vsa zdravila, ni v celoti brez tveganj, vendar prednosti zaščite pred neželeno nosečnostjo in z njo povezanimi zapleti odtehtajo morebitna tveganja zaradi rabe peroralnih hormonskih kontraceptivov.

Gedeon Richter je svoj nabor zdravil sedaj še razširil z učinkovitim zdravilom za predoperativno zdravljenje simptomov miomov, ki lahko izboljša kakovost življenja žensk, ki trpijo zaradi miomov. Zaradi miomov trpi do 40 % žensk v rodni dobi. Najpogostejši so miomi v maternični steni. Rastejo lahko v mišični steni maternice, pod sluznico, ki prekriva notranjost maternične stene, v smeri maternične votline ali pod ovojnico, ki od zunaj prekriva maternico, in se širijo proti trebušni votlini. Miomi so zelo različno veliki – od takšnih, ki imajo le nekaj milimetrov premera, do takšnih, ki zavzamejo večino trebušne votline. Patogeneza miomov še ni pojasnjena. Pojavnost in resnost simptomov sta povezani z lokacijo in velikostjo miomov. Med najznačilnejše simptome miomov štejemo nenormalne menstruacijske cikle, obilne menstruacijske krvavitve, slabokrvnost, krče, bolečine v trebuhu, pogosto uriniranje ali inkontinenco, neplodnost in zaplete v nosečnosti. Če ženska nima simptomov, zadostujejo redni ginekološki in ultrazvočni pregledi, če pa miomi povzročajo težave, jih je treba zdraviti bodisi operativno ali z zdravili.

Od leta 2012 je na voljo farmakološko peroralno zdravljenje miomov.

Inovativno zdravilo v obliki tablet vpliva na enega od spolnih hormonov kot tako imenovani selektivni modulator receptorjev za progesteron. Kakovost življenja pacientke se izboljša, saj zdravilo učinkovito ustavi močne krvavitve, izboljša slabokrvnost in zmanjša velikost mioma.

Z edinstvenim peroralnim zdravilom bolnica pridobi čas, da se podrobno seznani s posledicami in možnostmi različnih načinov zdravljenja miomov.

CD171037_2

Vaginalne okužbe postajajo vse obsežnejša težava. 75 % žensk se okuži vsaj enkrat v življenju, pri 5 % žensk pa se okužbe ponavljajo. Z drugimi besedami – pri nekaterih ženskah se bo okužba ponovila štiri – ali večkrat na leto, to pa resno vpliva na kakovost življenja. Od leta 2018 je na voljo širokospektralno protimikrobno zdravilo na zdravniški recept, ki  zagotavljanja  učinkovito zdravljenje za akutne in kronično ponavljajoče se vaginalne okužbe, ki jih povzročajo različni mikroorganizmi Zaradi izključno lokalnega delovanja v nožnici je primerno tudi za nosečnice in doječe mamice.

Demografski podatki kažejo, da je pričakovana življenjska doba danes veliko daljša kot v preteklosti. Zaradi tega več žensk kot kadarkoli prej preživlja »življenjsko spremembo« ali prehod v menopavzo (klimakterij). Klimakterij ni bolezen, temveč naravni proces – življenjsko dejstvo za vse ženske, ko se pojavijo simptomi zaradi pomanjkanja estrogenov, kot so vročinski valovi, nočno potenje, nespečnost in spreminjanje razpoloženja, ki lahko vplivajo na vsakodnevne aktivnosti. Hormonska terapija se uporablja za lajšanje  vazomotoričnih simptomov, preprečevanje nepravilnih menstruacijskih ciklov, za ohranitev kostne gostote in pomembno vplivajo na  izboljšanje kakovosti življenja žensk v zrelih letih

Spletna stran je pripravljena za obveščanje bolnikov. Predstavljeni podatki niso dovolj za postavitev diagnoze. Če se pri vas pojavijo opisani simptomi, se nemudoma posvetujte z zdravnikom! Če se želite bolje poučiti o morebitnih tveganjih in neželenih učinkih, prosimo, preberite navodila za uporabo zdravila ali se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Več o družbi na www.gedeonrichter.com

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.