V: V kolikšnem času po nezaščitenem odnosu moram vzeti tabletko po?

O: Novejše urgentne tabletke, med katerimi je tudi tabletka po, učinkovito preprečijo zanositev, kadar se vzamejo največ 72 ur (3 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu. Prej ko jo vzameš, bolje bo.

V: Kaj naredi jutranja tabletka?

O: Jutranja tabletka ali tabletka po prepreči neželeno nosečnost tako, da prepreči izločitev jajčeca iz jajčnika (prepreči ovulacijo). To ni tabletka za splav!

V: Lahko z nosečnostnim testom preverim, ali sem noseča, preden vzamem tabletko po?

O: Ne. Večina nosečnostnih testov za domačo rabo deluje šele, ko menstruacija zamuja.

V: Kje dobim tabletko po?

O: Tabletko po proizvajalca Gedeon Richterja dobiš v lekarnah brez recepta.

V: Kako vem, da je tabletka po delovala?

O: Da je tabletka po delovala, boš vedela, ko boš dobila naslednjo menstruacijo in bo ta taka kakor navadno.

V: Kdaj ne smem uporabiti tabletke po?

O: Tabletko po lahko uporabi vsaka ženska z menstruacijo po nezaščitenem spolnem odnosu. Tabletke po ne uporabi v naslednjih primerih:

  • če si že noseča, ker ne bo delovala. Ne bo pa škodovala tebi ali zarodku;
  • če si alergična na levonorgestrel ali druge sestavine tabletke po;
  • namesto siceršnje kontracepcijske metode. Tabletka po se ne sme uporabljati kot redna metoda za preprečevanje zanositve, ker za vsakodnevno jemanje vsebuje preveč hormonov, njena učinkovitost pa še ni tolikšna kot učinkovitost navadnih tabletk.

V: Bom čutila kakšne neželene učinke, če vzamem jutranjo tabletko?

O: Tabletka po je varna in učinkovita. Večina žensk ne občuti nobenih neželenih učinkov. Pri nekaterih pa se lahko pojavijo neželeni učinki, kot so slabost, glavobol, občutljivost dojk, bolečine v želodcu, diareja, občutek vrtoglavice ali utrujenosti. Ti znaki so po navadi blagi in izzvenijo v nekaj dneh. Če si med redkimi ženskami (1 od 100) in ti je postalo tako slabo, da si bruhala v manj kot 3 urah po zaužitju tabletke, moraš po novo tabletko.

V: Bo tabletka po spremenila moj menstruacijski ciklus?

O: Po navadi tabletka po ne vpliva na menstruacijski ciklus in boš naslednjo menstruacijo dobila pravočasno. Lahko pa se zgodi, da jo boš dobila prej ali kasneje, kot bi jo morala. Mogoče je tudi, da se bodo pred naslednjo menstruacijo pojavile manjše ali nenavadne krvavitve. Tabletko po lahko vzameš kadarkoli, ne glede na menstruacijski ciklus.

V: Kaj če menstruacija zamuja več kot pet dni po zaužitju urgentne tabletke?

O: Zelo redko menstruacija po zaužitju urgentne kontracepcijske tabletke zamuja več kot pet dni. Če se ti to zgodi in si zaradi tega zaskrbljena, kupi test nosečnosti ali obišči ginekologa, da preveri, ali si morda noseča. Če je test pozitiven, se z ginekologom čim prej pogovori o nadaljnjih korakih.

V: Ali lahko vzamem tabletko po še enkrat v istem ciklusu?

O: Temu se skušaj izogniti. Čeprav lahko tabletko po uporabljaš neomejeno in ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi imela dolgoročne škodljive učinke na tvoje zdravje, je namenjena samo za nujno rabo. Ponavljajoča se raba bi najverjetneje zmotila tvoj menstruacijski ciklus. Uporabljaj raje katero od dolgoročnih metod za preprečitev zanositve.

V: Kdaj naj uporabim jutranjo tabletko?

O: Tabletko po vzameš v naslednjih primerih:

  • Če si imela spolni odnos brez kontracepcijske zaščite.
  • Če nisi pravilno uporabila, če si jo pozabila vzeti ali si bruhala v manj kot treh urah po zaužitju običajne kontracepcijske tablete.
  • Če vama je počil ali zdrsnil kondom in je prišlo do izliva semenske tekočine vate.
  • Če se partner ni pravočasno umaknil med metodo prekinjenega spolnega odnosa.
  • Če nisi imela pravilno nameščene diafragme ali če je diafragma zdrsnila med spolnim odnosom.

V: Dojim. Ali lahko vzamem jutranjo tabletko?

O: Lahko, vendar se levonorgestrel izloča v materino mleko. Možnost izpostavljenosti dojenčka levonorgestrelu lahko mati zmanjša tako, da vzame tabletko po takoj po dojenju in po zaužitju ne doji vsaj 8 ur.

Posvetuj se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzameš katerokoli zdravilo.

 

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.