Kamorkoli se ozreš, ti kdo skuša povedati kaj v zvezi s spolnostjo. Nekatere vere ali politiki želijo, da s spolnimi odnosi počakaš do poroke. Na televiziji uporabljajo spolnost za prodajo vsega, od šamponov do mobilnih telefonov. Si že kdaj slišala za zvezdnika, ki bi čakal s spolnim odnosom do poroke?

Si pripravljena?

Odločitev za spolne odnose ni tako lahek korak. Odločiti se, kdaj in s kom imeti spolni odnos, je težko, odločiti pa se moraš sama. Starši ti lahko prepovejo spolne odnose in prijatelji ti jih lahko odsvetujejo, a nazadnje se vendarle odločiš sama. Upoštevaj vse prednosti in morebitne posledice in se vprašaj: »Sem pripravljena?«

Spolno zdravje

Biti spolno zdrav pomeni, da nimaš bolezni, poškodb, strahov in zmotnih prepričanj. Pomeni tudi, da lahko nadzoruješ in pozitivno doživljaš svojo spolnost in reprodukcijo.

Razumevanje spolnosti

V zvezi s spolnostjo je lahko precej nejasnosti. Lahko so te učili, da je spolni odnos ‘posvečeno dejanje poročenega para, ki se zelo ljubi’. Nato pa vključiš televizor in vidiš popolnoma drugačno podobo – ljudje imajo priložnostne spolne odnose ali spolne odnose, ki jim nič ne pomenijo, izrabljajo jih kot sredstvo za maščevanje ali nadzor nad ljudmi ali pa se spolnost uporablja za oglaševanje vsega – od žvečilnih gumijev do predvajalnikov mp3.

Ljubezen? Kako naj vem?

Kako veš, da si resnično zaljubljena? Kako veš, da je on pravi zate? Kako veš, da imaš lahko spolne odnose z njim? Na ta vprašanja ni preprostega odgovora. Ni kontrolnega lista, s katerim bi lahko preverila, ali si resnično zaljubljena in ali si pripravljena na spolnost. Te odgovore moraš poiskati v sebi; ugotovi, kaj čutiš do tega fanta.

Lahko se odločiš, da boš začela spolno razmerje s fantom, ki ga ljubiš, ali da ga ne boš. Zapomni si, da je spolni odnos le eden od načinov izkazovanja naklonjenosti do nekoga. Če se odločita, da ne bosta imela spolnih odnosov, to ne pomeni, da se nimata rada. Pomeni samo, da sta našla druge načine za izkazovanje čustev!

Pogovorita se o kontracepciji

Ne glede na starost pogovor s partnerjem o spolnosti ni vedno lahek, a verjetno se boš po njem počutila bolje. Če bo to vajin prvi spolni odnos, je dobro, da si povesta, kaj kdo pričakuje. Če že imata izkušnje, pa se lahko pogovorita, kaj je komu všeč in kako poskrbeti, da bo spolni odnos boljši.

Lahko se zdi, da pogovor o kontracepciji pokvari razpoloženje, toda zagotovo nič ne pokvari razpoloženja bolj kot skrb, povezana z neželeno nosečnostjo ali boleznijo. Na začetku lahko odkrit pogovor povzroči malce nelagodja, a nazadnje bosta oba zadovoljna, da sta se odločila zanj. Samo pomisli … ali ni bolje pogovoriti se o uporabi kondoma kot doživeti pogovor ‘ups, mogoče sem noseča’? Ali še huje … doživeti pogovor ‘oprosti, morda si se okužila z virusom HIV’?
Zapomni si, tvoja varnost in zdravje sta na prvem mestu … Naredi vse, kar je treba, da ju imaš pod nadzorom.

Poskusita se pogovoriti o tem pred prvim spolnim odnosom – dobro se je prepričati, da ima partner namen uporabiti zaščito, preden gresta v posteljo. Sicer lahko zanosiš že pri prvem spolnem odnosu. Nekatera sredstva za preprečevanje zanositve, kot so na primer tabletke, potrebujejo nekaj časa, da začnejo učinkovati, zato se moraš zanje odločiti prej, če je to kontracepcija, ki jo želiš uporabljati.
Zaradi tveganja neželene nosečnosti in spolnih bolezni je spolni odnos velika odgovornost.
Če se o teh stvareh ne moreš sproščeno pogovoriti s partnerjem, je to lahko znak, da še nisi pripravljena na spolne odnose z njim.

Zakaj je kontracepcija boljša možnost kot splav?

Neželena nosečnost in splav kot posledica sta po navadi zelo boleči izkušnji za vsako dekle. Medicinska prekinitev nosečnosti (splav) je v nekaterih državah zakonsko dovoljena, v nekaterih pa je dovoljena samo iz zdravstvenih razlogov. Če pustimo razpravo o moralnosti splava ob strani, bi morali biti že zdravstveni in psihološki neželeni učinki tega dejanja zadosten razlog, da bi se mu skušali izogniti.

Splav pomeni odprtje in razširitev materničnega vratu, da se lahko z izsesanjem izprazni maternica. Pomembno je vedeti, da je to manjša operacija in da so učinki in tveganje lahko resni. Prekinitev nosečnosti se sedaj lahko opravi tudi s tabletko, vendar to ne pomeni, da je opraviti splav popolnoma preprosto in nenevarno. Postopek je boleč, posledice, predvsem duševne, pa so lahko ravno tako hude.

Splav ni samo nezapleten medicinski poseg. Za veliko žensk je to dogodek, ki spremeni življenje in ima pomembne telesne, čustvene in duševne posledice. Večinoma ženske, ki so v preteklosti opravile splav, pravijo, da si želijo, da bi bile prej seznanjene z vsemi dejstvi o njem.

Spolnost in praksa

Pogovorila sta se o zaščiti in oba mislita, da sta pripravljena. Slišala sta ogromno o spolnosti, kako dober je občutek pri tem in kako se bosta potem počutila bolj povezana. Toda stvar je taka, da žal ne gre vedno vse gladko. Spolnost je lahko odlična in čarobna, vendar je po navadi za to potrebno nekaj prakse. Ne bodita torej razočarana, če vajin prvi spolni odnos ne bo tako izjemen, kot sta pričakovala! S časom, pogovorom in vajo lahko postane veliko bolje.

Na začetku imata lahko s partnerjem različne tehnike, lahko občutita prehud stres in pritisk ali pa je spolni odnos boleč. Prav tako ne veš, kaj je tvojemu partnerju všeč in kaj ne. Verjetno še tega ne veš zagotovo, kaj je všeč tebi! Najboljši način za reševanje teh težav je vedno iskren pogovor o občutkih, ki te obhajajo.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.