Imam redne spolne odnose!

Članek v prilogi Moje Zdravje, Dnevnik
Članek v prilogi Moje Zdravje, Dnevnik

Če si spolno aktivna, se moraš odločiti za redno dolgoročno obliko kontracepcije ne glede na to, ali imaš spolne odnose občasno ali si v razmerju. V redu! Na tej strani se lahko seznaniš z urgentno kontracepcijo, da se boš počutila varnejša pred neželeno nosečnostjo ali splavom. Toda ne pozabi: urgentne kontracepcijske tabletke niso namenjene redni zaščiti pred zanositvijo. Zato se podrobneje seznani z dolgoročno kontracepcijo. Tukaj ti bomo pomagali izbrati metodo, ki ti bo najbolj ustrezala!

Verjetno misliš, da urgentne kontracepcijske tabletke uporabljajo samo dekleta, stara od 15 do 18 let, kajne? To je le delno res. Seveda so najstniki ena od tipičnih starostnih skupin, ki uporabljajo urgentno kontracepcijo. Toda v resnici še več žensk, starih od 25 do 34 let, v lekarnah kupuje tabletko po. Situacije, v katerih boš morda potrebovala tabletko po poleg druge kontracepcijske metode:

 • metoda zaščite, ki jo sicer uporabljaš, je zatajila (kondom je počil ali zdrsnil s penisa);
 • naredila si napako pri kontracepcijski metodi, ki jo sicer uporabljaš (npr. pozabila si vzeti tabletko);
 • vzela si druga zdravila, ki so lahko vplivala na zmanjšanje učinkovitosti tvoje siceršnje tabletke, in te skrbi, da si morda zanosila.

tabletka za

Katera kontracepcijska metoda je najprimernejša zate?

Na razpolago je precej metod z različnimi prednostmi. Glede na osebne razmere se lahko odločiš, katera metoda ti najbolj ustreza.

 • Tabletke/oralne kontracepcijske tabletke
 • Moški kondomi
 • Maternični vložki (intrauterini sistemi)
 • Ženske pregradne metode (npr. ženski kondom, diafragma)
 • Spermicidi
 • Naravno načrtovanje družine
 • Podkožni vsadki (depo injekcije progesterona)
 • Laktacijska amenoreja (LAM)
 • Prekinjeni spolni odnos
 • Sterilizacija

Tabletke/oralne kontracepcijske tabletke

Na tabletko se zanaša približno 100 milijonov žensk po vsem planetu. To je eno izmed najpogosteje predpisovanih zdravil na svetu. Sodobne oralne kontracepcijske tabletke vsebujejo res majhne odmerke sintetičnega progestagena in estrogena (v ‘kombiniranih oralnih hormonskih kontraceptivih’). Tabletke so zelo učinkovite pri preprečevanju zanositve, kadar se pravilno jemljejo vsak dan ob isti uri. Pri pravilni rabi je učinkovitost več kot 99-odstotna. Jemanje tabletk ne vpliva na spolnost. Za večino žensk so tabletke varne; samo nekatera kardiovaskularna stanja, huda kronična obolenja in pretirano kajenje pri ženskah, starejših od 35 let, lahko izključujejo rabo te metode. Večina omejitev rabe se nanaša na tabletke z velikimi odmerki hormona in ne na tabletke z majhnimi odmerki. Če želiš izvedeti več o dostopnosti in sestavi hormonske kontracepcije, se obrni na ginekologa.

Moški kondomi

Večina kondomov je narejena iz tankega lateksa. So suhi ali pa prekriti z lubrikanti, lahko pa je dodan tudi spermicid. Kondomi so učinkoviti pri preprečevanju zanositve, če se pravilno uporabijo pri vsakem spolnem odnosu. Žal uporaba velikokrat ni pravilna. Znanstvena raziskava o preprečevanju prenosa virusa HIV ob uporabi moškega kondoma je dokazala 87-odstotno učinkovitost. Kondomi ne vplivajo na dojenje in nimajo hormonskih neželenih učinkov. Edina zdravstvena ovira za rabo kondoma je alergija na lateks, drugače je raba dovoljena vsem. Poleg preprečevanja zanositve so kondomi iz lateksa učinkoviti tudi pri zaščiti pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO). Moški kondomi so manj učinkoviti pri zaščiti pred boleznimi, ki se prenesejo pri stiku s kožo, saj se lahko zgodi, da okuženo območje ni prekrito s kondomom. Dejansko pa so pari, ki se zanašajo na kondom, po navadi manj uspešni pri preprečevanju neželene nosečnosti kot uporabniki drugih metod. Razlog naj bi bil v tem, da se premalo pazi na pravilno in redno rabo ter poškodbe kondoma zaradi napačne rabe. Zanositev je kljub uporabi kondoma mogoča, če:

 • kondom ni nataknjen pred začetkom spolnega odnosa;
 • kondom poči – malo verjetno, če se z njim ravna nežno in se izogiba stiku s prstani ipd.;
 • uporabiš lubrikant na oljni osnovi, kot je vazelin; olja, kreme in losjoni za telo lahko napravijo luknjice v kondome iz lateksa.

Maternični vložki (intrauterini sistemi)

Maternični vložki so majhni gibljivi pripomočki, narejeni iz plastike ali/in kovine, ki preprečijo zanositev. Vstavijo se skozi nožnico v maternico. So varna in zanesljiva metoda dolgoročne kontracepcije za večino žensk, posebej za tiste, ki so že rodile. Beseda intrauterin pomeni ‘v maternici’. Približno 15 odstotkov spolno aktivnih žensk – kar je 150 milijonov žensk – uporablja maternični vložek. Njegova priljubljenost je posledica velike učinkovitosti in dolgoročnosti take zaščite. Bakreni maternični vložki se še vedno uporabljajo, vendar so v zadnjem času intrauterini sistemi z levonorgestrelom oziroma progestagenom veliko bolj priljubljeni. Dobijo se na recept brez doplačila, oba vložka pa mora vstaviti ginekolog.

Pregradne metode (diafragma, ženski kondom)

Pregradne metode so kontraceptivi, ki jih ženska vstavi v nožnico pred spolnim odnosom za zaščito pred neželeno nosečnostjo. Mehanski oviri sta diafragma in ženski kondom. O kemičnih ovirah (spermicidih) lahko izveš več v odstavku o spermicidih.

Pregradne metode ustrezajo ženskam, ki jih ne moti raba metode malo pred spolnim odnosom ali med njim, se lahko naučijo tehnike vstavljanja in imajo zasebnost za vstavitev in odstranitev sredstva.

Metode so lahko zelo učinkovite, kadar se uporabljajo pravilno in dosledno. Verjetnost nehotne zanositve pri uporabi teh metod pa je večja kot pri uporabi drugih; ženske, pri katerih bi zanositev ogrožala zdravje, naj raje uporabljajo katero od drugih, zanesljivejših metod. Pregrade so lahko pomembna zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami in se uporabijo tudi, kadar partner ne želi uporabiti kondoma.

 • Diafragma je pripomoček iz lateksa, ki prekrije maternični vrat in del nožnične stene ter se obdrži na mestu.
 • Ženski kondom je narejen iz tanke, prozorne in mehke plastike, ženska pa ga vstavi v nožnico pred spolnim odnosom. Ima dva obročka: gibljivi in odstranljivi obroč na zaprtem delu, ki pomaga pri vstavitvi, in večji gibljivi obroč, ki ostane zunaj in ščiti zunanja spolovila.

Spermicidi

Spermicidi so kemični proizvodi, ki se pred spolnim odnosom vstavijo v žensko vagino in onesposobijo ali ubijejo semenčice. Pari jih pogosto uporabljajo kot začasno metodo med čakanjem na dolgoročno kontracepcijsko metodo ali kadar imajo neredne spolne odnose. Spermicidi so na voljo v različnih oblikah – krema, gel, taljene svečke, peneče se tablete, pena in C-film. Nekateri kondomi so na voljo lubricirani s spermicidi. Kadar se uporabljajo samostojno, zagotavljajo nekaj kontracepcijske zaščite, a najboljši so, kadar se uporabljajo skupaj z eno od pregradnih metod za preprečitev zanositve.

Naravno načrtovanje družine

Pri naravnem načrtovanju družine ali ‘abstinenčnem obdobju’ se morajo tisti, ki uporabljajo to metodo, med plodnimi dnevi ženskega menstruacijskega cikla odreči spolnim odnosom. Uporabljajo lahko eno ali več tehnik, da določijo začetek in konec plodnega obdobja ženske. Kadar so ustrezno izobraženi in usposobljeni ter se lahko odpovejo nezaščitenim spolnim odnosom za teden ali več vsak mesec, je lahko naravno načrtovanje družine izjemno učinkovito. Za nekatere ženske pa je ta metoda zelo neuspešna. Naravno načrtovanje družine nima nobenih neželenih učinkov.

Vsadki in injekcije

Kontracepcijski vsadki vsebujejo hormonske kapsule, ki jih ženski vstavijo pod kožo na nadlakti. V vbrizganih kontraceptivih so sintetični hormoni (podobni hormonom, uporabljenim v tabletkah), ki se injicirajo globoko v mišico.

Metoda laktacijske amenoreje

Metoda laktacijske amenoreje je naravna metoda načrtovanja družine, ki jo lahko uporabljajo doječe ženske. LAM je učinkovita metoda, kadar je ženska v amenoreji in samo doji (ne daje otroku nadomestne hrane), ima pa dojenčka, starega manj kot šest mesecev. Zanesljivost je 98–99-odstotna prvih šest mesecev po porodu za ženske, ki dojijo. Kasneje, ko ženska ne doji več polno, postane ta metoda zelo nezanesljiva.

Prekinjeni spolni odnos

Pri moškem umiku, znanem tudi kot ‘coitus interruptus’, mora moški umakniti penis iz vagine, preden ejakulira. Umik je podoben igri na srečo; moškemu mora uspeti pravočasno umakniti penis pri vsakem spolnem odnosu. Metoda ni najboljša, posebno za redno uporabo, saj se zmanjša užitek moškega pri ejakulaciji, ženski orgazem pa je zaradi prekinitve spolnega odnosa tik pred vrhuncem lahko otežen.

Sterilizacija

 • Moška sterilizacija

Moška sterilizacija (vazektomija) je stalna oblika kontracepcije za moške, ki ne želijo imeti več otrok. To je preprost kirurški poseg, ki se izvaja v lokalni anesteziji, pri njem pa se prereže in podveže semenovod, po katerem pridejo semenčice iz mod v ejakulacijski kanal. Moška sterilizacija ni kastracija; ne vpliva na moda. Po vazektomiji moški ejakulirajo enako količino semenske tekočine kot prej, vendar v njej ni semenčic, potrebnih za oploditev jajčeca. Poseg ne vpliva na spolne sposobnosti moškega ali na njegov spolni nagon.

 • Ženska sterilizacija

Pri ženski sterilizaciji se z laparoskopsko operacijo ali skozi odprt trebuh med operacijo prekinejo jajcevodi, za kar je potrebna splošna anestezija. Z novimi metodami se lahko prek nožnice in maternice jajcevodi zamašijo s posebnimi umetnimi snovmi. Sterilizacija pri ženski je mogoča po 35. letu starosti ali zaradi tehtnega medicinskega razloga.

Če želiš izvedeti več o naštetih metodah, pobrskaj po spletu za podrobnejšimi pojasnili!

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.